Stiftelsen
Foreningen blev stiftet den 29. november 1859 af guldsmed Jordans, redaktør Julius Stilling og tobaksfabrikant Stein, alle fra Præstø.
Foreningen blev født i en trang tid, da næringsfriheden i 1857 havde fjernet de gamle lavsinstitutioner og ophævet både håndværkets pligt at præstere svende og mesterstykker og ret til at udelukke andre fra håndværkets produkter.
Sammenslutning af håndværkere
Håndværkets mænd sluttede sig sammen, hvilket også kunne ses på foreningens love. Kun håndværkere kunne sidde i bestyrelsen. Man sluttede sig sammen dels om selskabelighed og sammenkomster og dels for at styrke sammenholdet om tanker og meninger.
Skolegang for håndværkerlærlinge
Allerede året efter blev der oprettet en skrive- regne- og tegne-skole for håndværkernes lærlinge. Det var begyndelsen til Teknisk Skole.
Oprettelse af lotteriet
Efter at københavnske håndværkere havde oprettet de første industrilotterier, opstod tanken om et lignende lotteri i provinsen. Det lykkedes foreningen at oprette Varelotteriet for Præstø Amt.
Pavillionen ved Frederiksminde
Frederiksmindes første pavillion blev opført i 1868, da byen ikke havde et stort sted, hvor man kunne samles. Bygningen påførte sine interessenter og især håndværkere, der havde opført den, mange økonomiske vanskeligheder. Foreningen overtog Frederiksminde ved en tvangsaktion, da den havde de fleste aktier i byggeriet.
Asylet for småbørn
Præstø Håndværkerforening var den første forening i landet, der havde øje for betydningen af de aller yngstes vel, så i 1870 blev “Asylet for Småbørn” oprettet. Her kunne småkårsfolk og deres børn få et godt hjem.

Stormfloden af 1872
Efter stormfloden 1872 var der så mange, der behøvede støtte og hjælp, at foreningen tog initiativet til at oprette “Håndværkernes Understøttelsefond”. Fonden fik sin kapital både fra medlemmerne og fra overskuddet fra Varelotteriet.
Støtte fra borgerne
I årerne 1874 – 1875 var der en del stærke brydninger i foreningen, da den også fik en del støtte af ikke-håndværkere. Disse brydninger førte til forandringer i lovene, så en mindre del af bestyrelsen, nemlig 3 ud af 7, kunne være ikke-håndværkere. Dog skulle formanden være håndværker eller industridrivende.
En del år senere blev foreningens navn ændret til “Præstø Håndværker- og Borgerforening”.
Den 29. november 1891 blev Teknisk Skole indviet.
Præstø Håndværker- og Borgerforening har altid haft stor betydning for Præstø
Foreningen har gennem årene sat sit præg på byen. Ofte har den gået ind i opgaver med alt hvad den ejede – ofte med mere – for byens skyld.
Foreningen har bl.a. været med i opgaver med ombygningen af Frederiksminde flere gange, anlægget af Søbadeanstalten og Stiftelsen for enker efter håndværkere.
I dag virker foreningen nærmest som en selskabelig forening, der forvalter sin formue bedst muligt efter salget af Frederiksminde. Foreningen støtter stadig unge under uddannelse og kulturlivet, alt under postnummeret 4720 Præstø.

Vedtægter
Download foreningens vedtægter ved at trykke på knappen.
Bestyrelsen
Formand
Poul Fromberg Christensen
Mønvej 33, 4720 Præstø
20 88 81 62
formand@haand-borger.dk
Næstformand
Leon Nielsen
Teglstrupvej 5, 4720 Præstø
40 91 76 86
n-formand@haand-borger.dk
Suppleant og Kasserer
Ulla Sørensen
Skovhusevej 6B, 4720 Præstø
23 25 90 39
kasserer@haand-borger.dk
Bestyrelsesmedlem
Søren Malherbe
Adelgade 38, 4720 Præstø
27 28 10 39
Bestyrelsesmedlem
Leif Rasmussen
Abildhøjvej 8, 4720 Præstø
41 77 76 77
Bestyrelsesmedlem
Runa Valhøj
Th. Hansensvej 1, 4720 Præstø
25 32 62 82
Suppleant
Helle Birker
Skovhusevej 34, 4720 Præstø
20 28 21 36
Revisorer
Kjeld Lorenzen og Keld Nørreslet